19. srpanj.2013. - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović posjetio lokaciju gradilišta Županijskog centra za gospodarenje otpadom 'Kaštijun'.
 
Ministru su se u posjetu pridružili šef Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević, istarski župan Valter Flego, predsjednik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Dinko Polić te zamjenik ministra Hrvoje Dokoza  te predstavnici Grčkog veleposlanstva.
 
ŽCGO Kaštijun je infrastrukturni projekt  čija je ukupna procijenjena vrijednost u trenutnoj fazi 35,07 milijuna eura, od čega je odobrena vrijednost EU pomoći 25,05 milijuna eura, odnosno 71,24%. Istarska županija financira 23,28%, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 5,3% projekta. Krajnji korisnik je županijska komunalna tvrtka Kaštijun d.o.o. iz Pule.
 
Projekt se provodi kroz pet ugovora: Radovi, Nadzor radova, Nabava opreme, Odnosi s javnošću i Tehnička pomoć. Europska komisija projekt je odobrila 2009. godine, a 2011. i 2012. godine odobrene su revidirane aplikacije, s kojima je znatno podignut udio EU financiranja projekta, s 48,27% na 71,42%.
 
Izgradnjom ŽCGO 'Kaštijun' u potpunosti će se riješiti pitanje integriranog sustava gospodarenja otpadom na području Istarske županije. Projekt uključuje izgradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO), uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, reciklažnog dvorišta i odlagališnih ploha i ostalu preteču infrastrukturu (više). Ugovor za izvođenje građevinskih radova sklopljen je u prosincu 2011. s grčko-hrvatskim konzorcijem Helector-GP Krk, a završetak radova očekuje se sredinom 2014. godine.
 
Paralelno s izgradnjom centra, predviđena je i izgradnja šest pretovarnih stanica, u Labinu, Poreču, Umagu, Buzetu, Pazinu i Rovinju. Ukupna vrijednost ove investicije je 5,14 milijuna eura, a financirat će je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i jedinice lokalne samouprave.

 

Slike sa posjeta pogledajte OVDJE.

Video.