Dana 20 travnja 2012 godine – S ciljem obilježavanja Dana planeta Zemlje i podizanja svijesti o potrebi pravilnog postupanja s otpadom tvrtka Kaštijun d.o.o iz Pule organizirala je tijekom travnja niz kreativnih radionica u osnovnim školama Istarske županije. Radionice su organizirane u sklopu IPA projekta Europske unije „Odnosi s javnošću za Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, Istarska Županija“.

Kreativne radionice održane su u Osnovnoj školi Vidikovac u Puli (12. travnja 2012.), Područnoj školi Sveta Katarina u Svetoj Katarini (13. travnja 2012.), Osnovnoj školi Jure Filipović u Barbanu (19. travnja 2012.) te Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Potpićnu (20. travnja 2012.). Radionice su obuhvatile oko 240 učenika od prvog do četvrtog razreda koji su imali zadatak izraditi repliku svog mjesta ili tipičnih istarskih motiva od materijala koji se mogu reciklirati. U svom su se radu učenici uz pomoć učiteljica poslužili papirom, kartonom, plastičnom ambalažom, komadićima tkanina, kartonskim kutijama za jaja i pokazali kako se na kreativan i dojmljiv način može iskoristiti ono što smo namjeravali odbaciti.

Sve škole koje su sudjelovale u kreativnim radionicama na poklon su dobile posudu za odvojeno prikupljanje papira, likovni set te priznanje, dok su djeci bile uručene prigodne zahvalnice. Sve poklone uručila je Vesna Dukić, direktorica Kaštijun d.o.o. koja je tom prigodom istaknula kako kroz ovakve radionice učenici imaju priliku na zabavan način naučiti kako se pravilno i odgovorno brinuti o otpadu čime se trajno jača svijest djece o potrebi zaštite okoliša.

Kreativne radionice dio su javno-edukacijske kampanje pod nazivom „Zelena abeceda – sve o otpadu“ u sklopu koje su otisnute i prigodne brošure koje donose zanimljive činjenice o otpadu te savjete kako svaki pojedinac može doprinijeti zaštiti okoliša. Javno-edukacijsku kampanju odobrilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na temelju pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, a provodi se uz potporu Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije.

 
Prezentaciju „Zelena abeceda – sve o otpadu“ pogledajte OVDJE
Foto priče pogledajte OVDJE